IJsland laat zien: De wereld is klaar voor de Piratenpartij! #PanamaPapers

Premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson van IJsland is dinsdag afgetreden. Maandag werd massaal om zijn aftreden gevraagd door duizenden demonstranten, nadat uit de zogenoemde Panama Papers bleek dat hij belasting ontweek, door zijn kapitaal te stallen in belastingparadijzen. Gaat de Piratenpartij IJsland overnemen?

Zondagavond werden de Panama Papers onthuld. Dit zijn gelekte documenten van het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca & Co. Dit adviesbureau heeft voor klanten vennootschappen opgezet in belastingparadijzen, om zo belasting te ontwijken. Diverse staatshoofden, bedrijven en personen bleken van hun diensten gebruik te maken, waaronder premier Gunnlaugsson van IJsland. Bovendien bleek de vrouw van Gunnlaugsson belangen te hebben in waardepapieren van IJslandse banken, toen deze in 2008 op omvallen stonden. De reactie van Gunnlaugsson toen hij hiermee werd geconfronteerd, spreekt boekdelen.

Toen dit nieuws zondagavond bekend werd, werd direct een groot protest gepland voor maandag. “Ik hoop dat Sigmundur Davíð beseft hoe ernstig dit is, en dat hij het fatsoen heeft af te treden voordat het parlement vandaag bijeenkomt”, zei Birgitta Jónsdóttir, die namens de Piratenpartij IJsland in het parlement zit. Gunnlaugsson weigerde op dit moment echter nog op te stappen.

Die middag werd er massaal geprotesteerd. Ruim 22.000 mensen, oftewel bijna 7% van de totale bevolking, eisten voor het parlement het aftreden van premier Gunnlaugsson. Er werd gesproken van het grootste protest ooit en er werd wereldwijd over bericht.

Massaal protest IJsland CfN_0J4XIAAPVKB

De dag na dit protest heeft premier Gunnlaugsson alsnog gevraagd het parlement te ontbinden en is hij afgetreden. Ten eerste laat dit zien dat protest werkt. Ten tweede sluit dit protest naadloos aan op de standpunten van de Piratenpartij (transparantie en geen gesjoemel), en laat het hiermee zien dat de wereld klaar is voor de Piratenpartij. De Piratenpartij gaat met 42% ruim aan kop in de peilingen. De jarenlang dominerende rechts-conservatieve Independence Party volgt op ruime afstand met 23% en andere partijen scoren onder de 10%. Het zou dus goed kunnen dat de Piratenpartij IJsland gaat overnemen en Birgitta Jónsdóttir de nieuwe premier wordt! De Piraten in IJsland bereiden zich al voor en hebben aangekondigd klaar te zijn voor regeringsdeelname.

Laten we hopen dat zowel dit protest als de komende verkiezingen een inspiratie vormen voor andere landen, en natuurlijk voor onze eigen campagne. Een overwinning in IJsland zou een mooie voorbode zijn voor een overwinning in Nederland!

UPDATE: De president zegt dat de premier niet officieel is afgetreden en de premier zegt nu tijdelijk plaats te hebben gemaakt voor de vice-premier. Er wordt gesproken van de meest onduidelijke politieke communicatie ooit. De bevolking lijkt dit vooral als extra reden te om het vertrouwen in de gevestigde politiek op te zeggen en de Piratenpartij te steunen. In een nieuwe poll stijgt de Piratenpartij tot nieuwe recordhoogte: 43%

Piraten in IJsland bespreken scenario's
Piraten in IJsland bespreken scenario’s
Ruim 22.000 mensen op de been!
Ruim 22.000 mensen op de been!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.