Veel stemgerechtigden vragen zich af: zal ik gaan stemmen op 18 maart? En zo ja, op welke partij? Voor twijfelaars bestaat er gelukkig een goede optie; je kunt namelijk ook op jezelf stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland!
Interactieve democratie is echte democratie
Bewoners zijn vaak beter op de hoogte van lokale problemen, en daardoor beter in staat er passende oplossingen voor aan te dragen dan politici. De Piratenpartij pleit voor een laagdrempelig digitaal platform, waarin Noord-Hollanders zelf onderwerpen kunnen aandragen voor de agenda van de Provinciale Staten.
Hier kunnen ze ook over onderwerpen en mogelijke oplossingen discussiëren en stemmen, zodat de beste ideeën automatisch boven komen drijven en door de Provinciale Staten besproken en uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor heb je ook na de verkiezingen een stem.
Een open overheid voor beter beleid
Daarnaast pleit de Piratenpartij voor een open overheid. De Provinciale Staten vertegenwoordigen de inwoners. Het zou dan ook normaal moeten zijn dat die kunnen controleren hoe de Staten te werk gaan. De commissie Operatie Schoon Schip heeft een kritisch rapport geschreven over het provinciale bestuur, maar ook de taxi-affaire laat zien hoe belangrijk meer openheid in Noord-Holland is.
De Piratenpartij pleit daarom voor een open boekhouding zodat uitgaven voor iedereen eenvoudig toegankelijk en inzichtelijk zijn. Niet-vertrouwelijke overheidsdocumenten moeten standaard online gepubliceerd worden. Verder zal een jaarlijks terugkerende integriteitsscreening van de provinciebestuurders bijdragen aan een eerlijker bestuur, omdat corruptie, kiezersbedrog en wanbeleid worden bestraft.
Een transparant provinciebestuur leidt tot helder provinciebeleid.
Privacy, een belangrijk burgerrecht
Waar geen sprake is van vertegenwoordiging, is privacy voor de Piratenpartij een belangrijk burgerrecht. In het Snowden-tijdperk zouden burgerrechten zoals privacy ook op provinciaal niveau beschermd moeten worden. Om inzicht te krijgen in de veiligheid van gegevens wil de Piratenpartij een algemene meldingsplicht voor datalekken invoeren.
Op deze manier zullen bedrijven en overheden meer zorg besteden aan de beveiliging van hun systemen. Ook wil de Piratenpartij dat bij samenwerkingen streng wordt bekeken of een bedrijf de privacy van mensen goed beschermt.
Economie van de toekomst: lokale en groene initiatieven
Daarnaast kiest de Piratenpartij liever voor lokale initiatieven dan voor grote, logge bedrijven. Wij zijn onder andere enthousiast over stadsdorpen, waarin mensen de zorg voor elkaar op zich nemen; financiële coöperaties – zoals broodfondsen – die los willen komen van de grootschalige, machtige financiële instellingen; en cannabis social clubs, waar mensen samen hun eigen wiet kweken en zo de criminaliteit buitenspel zetten.
De Piratenpartij stimuleert en faciliteert lokale initiatieven en startups daarom dan ook graag met startersfondsen en een vanuit de provincie gefaciliteerde ondersteuningsregeling.
Ook is de Piratenpartij groot voorstander van cryptocurrencies, zoals Bitcoin. Door hulp bij implementatie kan het gebruik van cryptocurrencies een goed alternatief naast de euro bieden.
Op het gebied van duurzaamheid kijken we vooruit: naar de mogelijkheden die technologie ons biedt. Zonnecellen worden steeds goedkoper en efficiënter. Daarnaast kan veel verlies bij transport en opslag voorkomen worden door lokale opwekking en opslag van energie.
Dus:
Bij de Piratenpartij hebben niet de politici, maar de bewoners altijd het laatste woord.
Wil je na de verkiezingen je stem niet verliezen?
Stem dan Piratenpartij op 18 maart.