Zoals jullie weten, is onze fractie het resultaat van een samenwerking tussen De Groenen en de Piratenpartij. Wij staan gezamenlijk voor een groen waterschap, dat biodiversiteit bevordert, het belang van digitale beveiliging begrijpt, duurzaamheid voorop stelt, en bewoners centraal stelt in alles wat we doen.
De digitale transformatie blijft onze aandacht vragen. Er moet nog het nodige gebeuren en daarom staat Waternet nog steeds onder toezicht staat van het ILT. Het blijft van groot belang dat signalen vanaf de werkvloer hierbij serieus worden genomen en een open bedrijfscultuur ontstaat.
Door de oorlog in Oekraïne en de bijbehorende ‘cyberoorlog’ is de digitale dreiging toegenomen. Dit maakt de discussie over naar welk beschermingsniveau we gaan extra urgent.
Het is begrijpelijk dat het verbeterplan vertraging oploopt. Maar de eerdere inschattingen van inverdieneffecten waren ook onder normale omstandigheden veel te optimistisch. Dit vraagt om extra aandacht voor een effectieve sourcing strategie, om onafhankelijker te worden van techreuzen en kosten te kunnen besparen.
In de gemeente Delft is een initiatiefvoorstel over ‘Digitale Soevereiniteit’ aangenomen. Dit voorstel komt met concrete voorstellen om de digitale dienstverlening van de gemeente te verbeteren op basis van deze 5 principes:
1. Vrijheid door opensourcesoftware en contractafspraken
2. Gebruik van open standaarden
3. Inzetten op hergebruik
4. Open tenzij
5. Duurzame samenwerking.
Dit is gebeurd op initiatief van de Piratenpartij die daarin samenwerkte met studentenpartij STIP, en met mede-indieners Onafhankelijk Delft, GroenLinks en D66. Ook Collegepartijen PvdA en VVD hebben erg positief op dit voorstel gereageerd en ermee ingestemd. De kanttekeningen van het College, gingen er vooral over wat Delft als enkele gemeente kan doen. Die kanttekeningen zijn terecht, en onderstrepen het belang dat verschillende overheden hierin samen optrekken. Het zou goed zijn als ons waterschap via de Unie van Waterschappen contact zoekt met andere lokale overheden om onze digitale soevereiniteit veilig te stellen.
Als het CETA-verdrag door de Eerste Kamer komt, komen publieke diensten in het algemeen en onze lokale democratie in het waterschap extra onder druk te staan.
De discussie over de governance wordt dan extra urgent. We moeten onze rol als opdrachtgever terugpakken en zorgen dat Waternet ons daar ook toe in staat stelt te besturen. We moeten ook veel meer mogelijkheden creëren voor participatie dan nu het geval is, bijvoorbeeld via digitale ideeënplatforms en burgerpanels. In de ideale wereld komen alle initiatieven van burgers en participeren wij in hun ideeën.
De energietransitie vormt een grote uitdaging. Wij zijn daarom teleurgesteld dat aquathermie bij Strandeiland niet doorgaat en zullen ons blijven inzetten voor zoveel mogelijk projecten om te pionieren met TEO en TEA. Zeker omdat andere manieren om de energietransitie vorm te geven ook tegen limieten oplopen (bijvoorbeeld windmolens in de buurt van woningen, wat ten koste gaat van draagvlak, of in natuurgebieden, ten koste van biodiversiteit).
Als waterschap kunnen we een positief verschil maken op het gebied van biodiversiteit. We juichen samenwerking op dit gebied erg toe; met overheden, bedrijven en stichtingen, tot kennisuitwisseling met grassroots-organisaties en bewoners.
Waterkwaliteit voldoet nog te vaak niet aan de normen. Dat kan en moet beter. Dit vraagt niet alleen om een ambitieus KRW-implementatieplan, en om aanvullende maatregelen voor de kleine wateren.
We vinden het natuurlijk fijn voor de boeren dat hun belastingtarieven dalen, maar de principes van ‘de profijt hebben en de vervuiler betalen’ worden nog onvoldoende toegepast. Dat de grootste belastingbetaler in de verontreinigingsheffing het productieproces heeft aangepast, waardoor er sprake is van veel minder vervuilende lozing op van het oppervlaktewater, bewijst dat het loont om grote vervuilers financieel te prikkelen om te verduurzamen.
Voor ons is het onacceptabel dat bewoners, en met name de eenpersoonshuishoudens, zoveel meer belasting moeten betalen, terwijl vervuilende industrie de grootste kostenveroorzaker is en het meeste profijt heeft van onze activiteiten. Wij zullen ons blijven inzetten voor een progressief belastingstelsel, waarin vervuilende industrie meer gaat betalen, en bewoners minder.
We kijken ernaar uit om komend jaar, samen met het AB, DB en bewoners, Waterschap Amstel Gooi en Vecht mooier, beter en eerlijker te maken.