Bob Sikkema – Dave Eggers ontvangt eerste Piratenprijs

Bob Sikkema is een rebel, ict-er en penningmeester van de Piratenpartij Nederland. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen was Bob lijsttrekker van de Piratenpartij Amsterdam.

daveeggersfles

De veelbekroonde, Amerikaanse auteur Dave Eggers (42) heeft van de Piratenpartij Amsterdam de eerste Piraten Prijs ontvangen voor zijn recente roman De Cirkel.

De Piraten Prijs is in het leven geroepen om extra aandacht te vestigen op een persoon of organisatie die buitengewoon veel verschil maakt in de voortdurende strijd tegen de afkalving van onze burgerrechten en ons stelselmatig verlies van privacy.

“Dave Eggers ontvangt de prijs omdat hij met De Cirkel een waarachtig en droefgeestig portret heeft geschetst van de benauwende invloed die digitale tools op onze vrijheid zijn gaan hebben. Op virtuoze wijze beschrijft hij de intrinsieke gevaren die gepaard gaan met digitaal gebruiksgemak. Hij schuwt in De Cirkel het activisme niet, zónder dat de roman daarmee inboet aan leesbaarheid. De Cirkel is hierdoor bij uitstek geschikt voor de Facebookgeneratie en doet haar hopelijk beseffen dat zij veel meer zeggenschap moet claimen over haar vrijheid, haar digitale rechten, haar data en, uiteindelijk, haar privacy”, aldus schrijver Sidney Vollmer, tevens kandidaat raadslid voor de Piratenpartij voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam.

De prijs is aan Dave Eggers overhandigd tijdens zijn korte bezoek aan Nederland maandag 3 maart jongstleden en bestaat uit een kistje met twee flessen: een fles met rum voor eigen gebruik en een fles met handgeschreven dankwoord van Vollmer.

Ook Eggers zal een handgeschreven (en dus ontraceerbaar) dankwoord schrijven voor de toekomstig winnaar van de Piraten Prijs in 2015.

De PiratenPartij Amsterdam hoopt dat Eggers de eerste Piraten Prijs zal koesteren en de aandacht zal blijven vestigen op de gevaren die het verlies van onze privacy en gebrek aan zeggenschap over onze data met zich meebrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.