TTIPLeaks laten zien: TTIP is nog erger dan we al voorspelden

Maandagochtend 2 mei om 11.00 uur werden geheime onderhandelingsdocumenten over TTIP gepubliceerd. De volledige teksten van de gelekte documenten kun je vinden via https://www.ttip-leaks.org. TTIP blijkt nog verder te gaan dan we al dachten en er wordt steeds harder gesproken over het laten klappen van de onderhandelingen.

Het was niet makkelijk deze documenten boven tafel te TTIPleaks GP NL pickrijgen. Wikileaks loofde zelfs een beloning uit van $100.000,- voor wie de TTIP-documenten zou lekken. Het valt nu ook op hoe de bron geheim gehouden moet worden. In de FAQ op TTIP-Leaks, lezen we:

“The original text has been typed again and obvious spelling and grammar errors, possibly put there deliberately as markers to identify the origin in case of a leak, have been removed. Other apparent textual or formatting-related markers were removed as well.”

Het is bizar dat dit soort capriolen uitgehaald moeten worden om de werkelijkheid op een veilige manier bespreekbaar te kunnen maken. Sowieso zouden de onderhandelingen over TTIP openbaar moeten zijn. In deze situatie, waarin niet openbaar is wat wel openbaar zou moeten zijn, moeten we klokkenluiders die misstanden naar buiten brengen juist beschermen in plaats vervolgen.

TTIPleaks ChcJSJ-WUAAgGt-De gelekte documenten maken goed duidelijk wat de gevolgen van TTIP voor ons kunnen zijn. Toen we ons nog moesten baseren op beperkte informatie en speculaties, probeerden voorstanders nog te bagatelliseren hoezeer TTIP onze rechten zou gaan schenden. Ze zeiden dat we er niets over konden zeggen totdat we de tekst gelezen hadden. Maar nu kunnen ook zij er niet meer omheen draaien. Een eerste lezing van de teksten laat zien: TTIP is nog erger dan we al dachten. Democratie wordt uitgehold, grote multinationals krijgen veel meer macht, privacy op internet wordt nog verder ingeperkt en controle op democratisch handelen kan je vergeten. Waar eerst nog werd ontkend dat de industrie een dikke vinger in de pap had, blijkt uit deze gelekte documenten dat dit wel degelijk het geval is.Multinationals worden voortdurend geconsulteerd. Dit TTIP lek maakt goed duidelijk hoe onderhandelingen in achterkamertjes ertoe leiden dat we als bevolking worden belazerd, onder het mom van ‘bescherming van de onderhandelingspositie’,  waar mee werd geschermd. De voorstanders zijn nu ineens ook opvallend stil.

Piratenpartij TTIP EUEn die invloed van de industrie zie je terug in de teksten. ICS, de opvolger van ISDS, is in TTIP nog steviger vormgegeven dan in CETA (het verdrag tussen de EU en Canada). Digitale rechten komen onder druk te staan en telecomtoezichthouders krijgen wel erg veel macht.

Voor de Piratenpartij is het duidelijk: dit TTIP is iets waar we niet aan moeten beginnen en deze onderhandelingen moeten worden gestopt. Er zijn betere alternatieven die de democratie in binnen- en buitenland niet aan de kant zetten en voor eerlijke handel kunnen zorgen.

ttip_leaks_greenpeaceWe zijn aan het winnen! Maar met het lekken van deze documenten zijn we er nog niet. Nu is het belangrijk dat we deze documenten goed gaan doorspitten. Staan er dingen in waar we ons duidelijk tegen moeten verzetten? Staan er misschien ook goede dingen in, die gebruikt kunnen worden om tot een verdrag te komen waar we wel voor kunnen zijn? Lees mee en laat ons weten wat je opvalt! En teken natuurlijk deze petitie voor een referendum over TTIP en CETA, als je dat nog niet gedaan had.

Matthijs Pontier

Extra bronnen:

  • https://netzpolitik.org/2016/ttip-intransparenz-protest-und-winkekatzen/
  • https://netzpolitik.org/2016/kurzanalyse-internet-datenschutz-und-ttip/
  • https://edri.org/breaking-ttip-leaks-confirm-dangers-for-digital-rights/
  • http://sargasso.nl/hoe-grote-multinationals-eu-burgers-er-met-ttip-opnieuw-proberen-te-luizen/
  • http://www.slideshare.net/Matthijs85/ttip-how-multionationals-try-to-fool-civilians-again

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.