Op Valentijnsdag ontving een Piraat een liefdesverklaring van een Groene:
En de liefde bleek wederzijds! De Piraat had namelijk zelf ook een
liefdesverklaring aan een Groene geschreven
Ze hebben er geen gras over laten groeien en zijn gelijk samen op date gegaan. Omdat ze veel interesse bleken te delen, hebben ze een gezamenlijk manifest geschreven:
Activistische politiek voor een glokale toekomst
De opwarming van de aarde, technologische ontwikkelingen en geopolitieke spanningen veranderen de wereld in hoog tempo. Contact met mensen over de hele wereld is een muisklik weg, maar invloed op je directe omgeving lijkt steeds beperkter te worden. Onze geglobaliseerde wereld kent grote uitdagingen die vragen om grote oplossingen, die de gevestigde politiek niet biedt.
Hier tegenover staan tal van creatieve en duurzame lokale initiatieven die door de overheid vaak eerder worden tegengewerkt dan aangemoedigd. Wantrouwen in de politiek groeit en apathie voor de wereld om ons heen ligt op de loer. Dit hoeft niet zo te zijn. Door de hele verenigen mensen zich om globale problemen lokaal aan te pakken. Wij omarmen deze glokale beweging.
Wij geloven dat idealisme geen fenomeen uit de vorige eeuw is, maar dat er een idealistische glokale gemeenschap ontstaat die dringend behoefte heeft aan een activistische politiek.
Wij geloven dat een duurzame en vrije toekomst vraagt om het openbreken van de gevestigde politieke orde en het doorbreken van politieke patstellingen.
Wij geloven dat meer invloed voor Nederlanders niet zal zorgen voor minder inhoud in het politieke debat, maar juist voor meer inhoud.
Daarom hebben wij, De Groenen en de Piratenpartij, deze verkiezingen de samenwerking opgezocht. Daarom staan onze kandidaten op elkaars kandidatenlijst. Daarom hebben we dit manifest geschreven. We beloven ons in te zetten voor:
- Een pilot met een onvoorwaardelijk basisinkomen:
In de moderne, snel veranderende economie zijn steeds meer mensen, tijdelijk, werkloos. Zij krijgen nu te maken met een bureaucratisch en privacy-beperkend toeslagensysteem. Om dit verouderde systeem te versimpelen, mensen bestaanszekerheid te geven en innovatieve ondernemingen de kans te geven nieuwe banen te creëren staan we voor een pilot met een onvoorwaardelijk basisinkomen. - Lokale, groene energie:
Fossiele brandstoffen zijn slecht voor het milieu en in handen van grote energiebedrijven en buitenlandse mogendheden. Lokaal opgewekte hernieuwbare energie is efficiënter dan centraal opgewekte energie – omdat deze minder afstand hoeft af te leggen – en vergroot de vrijheid en onafhankelijkheid van lokale gemeenschappen. - Een betrokken politiek voor betrokken burgers:
In een moderne democratie zouden mensen meer invloed moeten hebben op de beslissingen die hen raken en zou er meer gebruik gemaakt moeten worden van de creativiteit en wijsheid van de massa. Daarom zetten we ons in voor fysieke en online platforms waar bewoners mee kunnen discussiëren en beslissen over belangrijke zaken.
Stem op achttien maart op de Groenen en de Piratenpartij, voor een activistische politiek voor een glokale toekomst!
Ronald Schonberger,
lijsttrekker De Groenen
Waterschapsverkiezingen Amstel Gooi en Vecht
Charif Mews,
lijsttrekker Piratenpartij
Provinciale Statenverkiezingen Noord-Holland
Robert Engel zegt
De wijsheid van de massa. Dat hoor ik steeds, en dat je daar gebruik van kunt maken. Dat deden ze bij Occupy ook, en dat leidde tot niets. Dat proberen Internationale Socialisten, en ook dat leidt tot niets. Kan iemand uitleggen wat dat is, en wat daarvan verwacht wordt, de wijsheid van de massa?
Matthijs Pontier zegt
Wanneer de wijsheid van de massa effectief wordt ingezet, zie je wat voor voordelen dit kan bieden. Bij WikiPedia heeft dit bijvoorbeeld geleid tot de meest uitgebreide encyclopedie die we op dit moment kennen.
Ook in de politiek kan de wijsheid van de massa veel goeds brengen. Zie bijvoorbeeld ook hoe goed dit nu al werkt in IJsland:
eutopiamagazine.eu/en/róbert-bjarnason/issue/your-priorities-icelandic-story-e-democracy
Robert Engel zegt
Aan linkjes discussies doe ik niet, Matthijs. Je zult het mij zelf uit moeten leggen, dus op het laatste ga ik niet in.
Wikipedia is encyclopedie, die niet draait op opinie, maar op feiten. Laat dat eerste nu om politiek gaan, en dat laatste niet. Over Wikipedia kan ik overigens ook nogal wat zeggen, zoals bijvoorbeeld het nadeel van anonieme bijdragen, de controle van een enkeling en moderatie. Dat doe ik niet, want daar hebben we het hier niet over.
Ik stel mijn vraag gewoon nog een keer: wat is wijsheid van de massa? Je zegt dat het goed is, dat het efficiënt is en dat het voordelen kan bieden. Maar hoe dan?
En nog een vraag: denk je dat wijsheid van de massa werkt als er vooraf gemodereerd wordt? Met meteen een aanvullende vraag: denk je niet dat discussie (waar de massa beter van wordt) ongemodereerd beter is?