Waterschap Amstel, Gooi en Vecht beantwoordt vragen over beveiliging van bruggen en sluizen

Matthijs Pontier heeft vorig jaar vragen gesteld over de beveiliging van bruggen en sluizen, om er zeker van te zijn dat situaties in het plaatje rechts niet plaatsvinden. Het heeft even geduurd, maar de antwoorden zijn binnen en stemmen redelijk geruststellend. Uit de antwoorden blijkt dat de bediening van AGV-objecten op afstand plaatsvindt via een apart netwerk waarop alleen Waternet toegang heeft. Geen van de besturingscomponenten heeft toegang van of naar het reguliere internet. Alle objecten kennen “lokale bediening” als backup. Waternet voert (o.a.) penetratietesten uit bij het zoeken naar kwetsbaarheden. Hieronder lees je de antwoorden van het Waterschap.

Toelichting beantwoording:

De Centrale Object Bediening (COB) bedient op dit moment alleen de objecten in Amsterdam. De op afstand bediende bruggen van AGV worden nog bediend vanuit [locatie x] in Weesp. Bij de beantwoording van de vragen ligt de focus derhalve op de bediening van de AGV objecten op afstand deze locatie.

Eind 2018 begint het groot onderhoud voor de brug Nigtevecht, waarna deze op de COB aangesloten wordt. De twee andere bruggen van AGV volgen daarna.

Vraag 1

Ik heb vorig jaar in een commissievergadering nog vervolgvragen gesteld, die vooral betrekking hadden op de beveiliging van de centrale bediening van bruggen en sluizen. Deze vragen konden niet direct beantwoord worden, maar inmiddels is mij informeel verteld dat deze bediening plaatsvindt via een apart netwerk (en dus niet via het normale internet of het Internet of Things). Kun je deze informatie formeel bevestigen?

Antwoord:

De bediening van AGV objecten op afstand vindt plaats via een apart netwerk waarop alleen Waternet toegang heeft. Binnen de objectbesturing worden alleen ICS/SCADAbesturingscomponenten toegepast en is er geen sprake van het Internet of Things.

Vraag 2

Klopt het dat alle systemen die aangesloten zijn op dit netwerk NIET zijn aangesloten op het reguliere internet?

Antwoord:

Geen van de besturingscomponenten heeft toegang van of naar het reguliere internet.

Vraag 3

Kun je informatie geven over de kwaliteit van de fysieke beveiliging van deze (objecten?)

Antwoord:

Alle objecten die in beheer zijn van Waternet zijn geclassificeerd, zo ook de objecten van AGV die bediend worden vanuit de bedienpost in Weesp. Er worden aanvullende maatregelen genomen indien de classificatie daar aanleiding toe geeft.

Vraag 4

Kun je informatie geven over de resilience (oftewel, mocht door kwaadwillenden of door een menselijke fouten per ongeluk een sluis open worden gezet, welke mogelijkheden zijn dan getroffen om deze sluis zo snel mogelijk weer dicht te zetten en zo eventuele schade te beperken).

Antwoord:

Objecten kennen de zogenaamde “lokale bediening”. Is een object bijvoorbeeld niet bereikbaar door een verstoring in het netwerk, dan kan het object nog steeds lokaal bediend worden. Dit betekent dat er een bedienaar ter plaatse moet gaan.

Vraag 5

Zijn er op dit systeem ook penetratietests uitgevoerd, en zo ja, door wie?

Antwoord:

Waternet voert (o.a.) penetratietesten uit bij het zoeken naar kwetsbaarheden. Er ligt een plan voor het uitvoeren van pentesten op de COB, de procesautomatisering van Watersysteem en Afvalwater (CAW) en Drinkwater in april en mei. Het netwerk van de bedienpost in Weesp wordt meegenomen in dit plan.

Vraag 6

Je geeft aan dat gedetailleerde rapportages niet verstrekt kunnen worden en verwijst naar de attachment ‘AFRONDING UNIEPROGRAMMA INFORMATIEVEILIGHEID’. De informatie hierin is echter wel heel geaggregeerd. Voor onze controlerende rol als AB lijkt het me wel van belang dat we inzicht kunnen krijgen in waar verbetering nodig is. Bijvoorbeeld om te beslissen of we in willen stemmen met centrale bediening van een sluis, maar ook voor tal van andere zaken. Volgens mij moet verstrekking van meer gegevens met enige zorgvuldigheid ook best mogelijk zijn, zonder dat dit een risico vormt.

Antwoord:

Detailvragen kunnen beantwoord worden vanuit het Security team. De rapportages met betrekking tot informatiebeveiliging zijn ter inzage beschikbaar; rapportages met gevoelige informatie verspreidt het security team zo min mogelijk.

2 comments on "Waterschap Amstel, Gooi en Vecht beantwoordt vragen over beveiliging van bruggen en sluizen"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.