Waterschap Amstel, Gooi en Vecht spreekt zich uit tegen TTIP na mailactie Piratenpartij

Op donderdag 11 februari werd Amstel, Gooi en Vecht het eerste Waterschap van Nederland dat zich uitsprak tegen het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP, waarover achter gesloten deuren tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten wordt onderhandeld. Ook het Parool heeft hierover bericht.

Verschillende geTTIP-protest Piratenpartij images3meentes en provincies spraken zich al uit tegen TTIP. Amstel, Gooi en Vecht is het eerste Waterschap dat zich uitspreekt tegen TTIP. De gezamenlijke fractie van De Groenen en Piratenpartij diende hiertoe een motie in, waarover donderdagavond werd gestemd. De motie werd medeondertekend door PvdA, Water Natuurlijk, PvdD en Natuurterreinen. Daarnaast stemden ook Ongebouwd en CDA voor de motie. Dat CDA voor de motie stemde is opvallend te noemen, aangezien CDA niet alleen landelijk juist voor TTIP is, maar ook in andere lokale besturen dergelijke moties niet steunde.

Tijdens de commissievergadering van 13 januari leek het Waterschap nog niet goed genoeg geïnformeerd te zijn over TTIP. Om andere partijen van de urgentie van de motie te overtuigen, zette de Piratenpartij een mailactie op om burgers hun zorgen te laten uiten over TTIP. Deze actie werd onder andere ondersteund door Milieudefensie.

De Europese Unie en dTTIP-free zone 252f176e-451c-4c03-9ef1-2577b15426fde Verenigde Staten onderhandelen momenteel achter gesloten deuren over het zogenoemde TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Er is veel kritiek op dit verdrag. De belangrijkste bezwaren tegen TTIP zijn dat de verdragen indruisen tegen de algemene belangen van burgers op het gebied van duurzaamheid, gezondheid en milieu. TTIP tast nationale rechtssystemen aan en kan democratische besluitvorming van lokale overheden onder druk zetten, doordat bedrijven kunnen dreigen met schadeclaims. De uitwerking van het verdrag kan grote financiële risico’s voor overheden met zich meebrengen. Deze kosten hiervan zullen uiteindelijk verhaald worden op de belastingbetaler. Daarnaast zou Waternet onder TTIP praktisch onomkeerbaar kunnen worden geprivatiseerd.

Het standpunt van het Waterschap zal worden gecommuniceerd aan de TweAmsterdam ttip_vrijede Kamer, de Europese Commissie, de Raad van Ministers van de EU, het Europees Parlement en aan minister Ploumen. Zij is minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en voert namens Nederland de onderhandelingen over TTIP.

3 comments on "Waterschap Amstel, Gooi en Vecht spreekt zich uit tegen TTIP na mailactie Piratenpartij"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.