Terecht zeggen Nederlanders (ook in Noord-Holland) dat wonen hét thema van de komende verkiezingen is. De woningmarkt is totaal vastgelopen en verbaast het ons nog dat het De Jonge niet lukt om die in beweging te krijgen? Hij doet vast en zeker zijn best, maar zoals Jan Schaeffer al zei: in gelul kun je niet wonen. De machteloosheid van De Jonge toont aan dat Nederland totaal is dicht geregeld en verzand is geraakt in stroperige procedures. Procedures die het doel, een woning voor iedereen, onmogelijk maken..
Op provinciaal niveau kunnen we ervoor zorgen dat de boel weer los komt, zodat jongeren dicht bij hun netwerk en familie eindelijk een betaalbaar huis kunnen kopen.
Ten eerste kunnen we in steden als Haarlem, Amsterdam en Hoorn beginnen met ‘optoppen’. Dit betekent een extra woonlaag aanbrengen op bestaande bebouwing. Zulke steden hebben te maken met het concept ‘de compacte stad’ en kunnen niet makkelijk uitdijen zonder natuurgebieden in gevaar te brengen. Optoppen is daarom een goed concept en de Piraten willen de bureaucratische belemmeringen daarvoor snel wegnemen.
Ten tweede is belangrijk de woningmarkt van onderop weer in balans te brengen. Dit betekent: meer sociale woningbouw. Dit heeft een dempend effect op de krankzinnige vraagprijzen op de koop- en huurmarkt. Als er immers genoeg woningen beschikbaar zijn in de sociale sector, neemt de druk op de duurdere segmenten van de markt langzamerhand af. En dan dalen de prijzen vanzelf naar een gezond niveau.
Piraten zijn voor een basisinkomen; daar hoort bij dat basisvoorzieningen betaalbaar zijn en blijven. Waar dit niet lukt, moet de overheid de markt reguleren of zelfs overnemen. Mensen dakloos maken na een scheiding, ongewild tot halverwege hun leven bij hun ouders laten wonen, of kou laten lijden kán niet in een welvarend land als Nederland. Bij de energieprijzen heeft het kabinet terecht ingegrepen in de markt; wonen is wat ons betreft net zo goed een basisvoorziening.
En de laatste optie is: bouwen in de buitengebieden. Nu mag dat vaak niet, terwijl er wel overal vakantieparken uit de grond worden gestampt. Zelfs in of nabij natura 2000 gebieden. Ook mag er niet buitendijks gebouwd worden, maar een vakantiepark is kennelijk geen bezwaar. Hoezo deze scheve ontwikkeling? Hier hadden dan toch ook tiny-houses voor jongeren kunnen komen?
Natuurlijk willen we geen waardevolle natuur offeren aan woningbouw. Ook zijn we tegen het gedwongen uitkopen van boeren. Maar er zijn genoeg gebieden aan te wijzen in onze provincie waar woningbouw mogelijk is; dichtbij bestaande kernen, zodat de starter op de woningmarkt een toekomst kan opbouwen.
De bureaucratie aanpakken om dit versneld mogelijk te maken: dat is de opdracht aan het bestuur, zowel landelijk als provinciaal. Sloop de regelgeving en ga huizen bouwen!
Bob Sikkema
Lijsttrekker Piratenpartij Provinciale Statenverkiezingen Noord-Holland