- D66 hoort bij de huidige gedoogcoalitie. Een stem op hen is dus een stem voor de huidige regering.
- D66 waait, zoals een gedoogpartij betaamt, met alle winden mee.
Verschillen Piratenpartij en GroenLinks
Verschillen Piratenpartij en PvdA
- Ton Hooijmaijers
- Ivo Opstelten
- Fred Teeven
- Mark Verheijen
- Johan Houwers, de mogelijke opvolger van Mark Verheijen die eerder opstapte vanwege hypotheekfraude en witwassen (je verzint het niet..)
- Kathelijne de Kruijff
- Jos van Rey
- Rob Bats
- Piet Ploeg
- We willen het jullie niet aandoen om deze lijst te af te maken. Er is gewoon iets grondig mis met deze vrindjes-club
Verschillen Piratenpartij en SP
- “Vrijheid? Mwah, als iedereen maar gelijk is.” Wij denken dat die twee elkaar eerder verstevigen dan uitsluiten.
- De Piratenpartij heeft meer met Noam Chomsky dan Mao Zedong.
Verschillen Piratenpartij en PVV
Verschillen Piratenpartij en PvdD
- De ChristenUnie heeft bevestigd dat er tussen hen nu en de SGP nu geen enkel verschil is.
- Mensenrechten zijn er voor iedereen, niet alleen voor heteroseksuele, mannelijke christenen.
Marco (@mfrissen) zegt
Je zal maar in een provincie wonen waar de PP niet is.. oh wacht, dat is 90% van Nederland :S
Dennis B zegt
Hoe denkt PP over het sociale stelsel in het algemeen?
Hoe denkt PP over het belasting stelsel?
Hoe denkt PP over betutteling van overheid?
Hoe denkt PP over het in stand houden van uitkerings- fraude door mensen die prima kunnen werken en belasting ontduiking door multinationals?
Hoe ziet PP de rol van NL binnen de EU?
Hoe denkt PP over het gebrek aan accountability van wereldleiders m.b.t. binnen vallen van landen onder valse voorwendselen?
Hoe ziet PP de rol van NL binnen conflicten zoals in Ukraine / andere potentiele toekomstige lidstaten?
Hoe nu verder met de “bankencrisis” aldus de PP?
Ben nieuwsgierig hoe de PP over bovenstaande zaken denkt. Als me nog meer vragen te binnen schieten post ik die graag. Maar als ik heel eerlijk ben, begin ik het huidige niet-transparante politieke klimaat behoorlijk irritant te vinden. Ik snap best dat je concessies moet maken binnen een coalitie, alleen nu worden ook de partijen waar je op stemt niet accountable gehouden voor de uitvoer van deze stem. Daarnaast zou en online tool waarmee bv leden van de partij een mini referendum kunnen houden om bepaalde issues aan te kaarten een leuk extra middel hierin zijn. Wat ik begreep van iemand is dat het bv met digid landelijk referendums laten doen tegen de grondwet in gaat (i.v.m het feit dat stemmen anoniem moet moet zijn). Ik zou het interessant vinden om toch naar de mogelijkheden te kijken hierin.
Nou goed.
Fijne dag
Dennis
Matthijs Pontier zegt
Beste Dennis,
Hierbij een aantal korte antwoorden van mij persoonlijk:
Sociale stelsel -> Iedereen gelijke kansen bieden. En we willen een experiment met het basisinkomen: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/30612_vrij_van_controledrift_bureaucratie_en_armoede_met_een_basisinkomen/
Belasting stelsel -> In een wereld waar steeds meer productie door machines plaatsvindt, is het goed als ook belasting op deze ‘arbeid door machines’ wordt geheven. Belasting op arbeid door mensen kan dan omlaag. Zie ook de discussie onder bovenstaand artikel.
Wij zijn duidelijk tegen betutteling van de overheid.
Elke vorm van fraude moet bestreden worden, dus ook uitkeringsfraude. Wel zijn wij tegen de huidige privacy-schendingen om uitkeringsfraude tegen te gaan. Uitkeringsfraude is slechts een fractie van de totale fraude, maar er gaat wel buitensporig veel aandacht naar uit. Wij zeggen: zet middelen zo effectief mogelijk in om fraude te bestrijden. Kijk dus vooral naar de fraude met de grootste omvang. Zie ook: eindpunt.blogspot.nl/2012/06/onderzoek-hoe-ernstig-is.html
Een basisinkomen zou er trouwens voor zorgen dat uitkeringsfraude uberhaupt niet meer kan plaatsvinden, omdat het hele principe ‘uitkering’ eigenlijk zou verdwijnen. Een basisinkomen zou gewoon geregeld kunnen worden via een omgekeerde inkomstenbelasting (negative income tax). Zie ook: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/30612_vrij_van_controledrift_bureaucratie_en_armoede_met_een_basisinkomen/
We zouden dus veel meer werk willen steken in het voorkomen van belastingontduiking door multinationals.
Hiervoor zijn internationale afspraken nodig. Dit zouden we dus ook graag in de EU willen regelen.
We zien de EU dus als een potentieel nuttig instrument, maar zijn tegelijkertijd ook erg kritisch over het gebrek aan democratie binnen de EU.
Ik vind dat wereldleiders die onder valse voorwendselen een land binnenvallen en opdracht geven tot gebruik van geweld, berecht zouden moeten als oorlogsmisdadigers.
Ik denk dat Nederland het beste terughoudend kan zijn in bemoeienis met conflicten in het buitenland. Maar wanneer een groep mensen duidelijk onderdrukt of zelfs afgeslacht wordt, vind ik het niet slecht als er humanitaire hulp wordt geboden.
In IJsland is de bankencrisis best aardig opgelost. Corrupte politici en bankiers die moedwillig de bevolking hebben gedupeerd zijn daar gestraft, en de bevolking is schadeloos gesteld. Wat mij betreft mag dit op meerdere plaatsen gebeuren, en mag de macht van de banken (wat in feite de oorzaak is van veel problemen) drastisch worden ingeperkt.
Jij ook een fijne dag!
Matthijs Pontier
Dennis B zegt
Bedankt. Het is me wat duidelijker geworden 🙂
Jesse zegt
Leuk artikel, maar wel een beetje erg veel op de hoofdlijnen (oftewel: de landelijke lijnen). Ben een beetje moe van de landelijke campagne posters waarop geen enkele partij campagne voert over de provinciale kwesties (die vast niet zo lekker in de bek liggen). Waar verschillen jullie nou van deze partijen als het gaat om de keuzes in de provincie?
Matthijs Pontier zegt
Alle opmerkingen over technologisch-groene oplossingen spelen duidelijk wel in de provincie.
Opmerkingen over beheer dieren ook.
En alles wat we zeggen over pluche-plakkerij, oude politiek en een gebrek aan transparantie en democratie, geldt zeker ook voor de coalitie in Noord-Holland: VVD, PvdA, D66 en CDA
En ook in Noord-Holland hadden we flink wat ‘integriteitskwesties’, denk bijvoorbeeld aan de corrupte VVD’er Ton Hooijmaijer en de taxi-affaire..
De opmerking over ChristenUnie=SGP speelt juist specifiek voor Noord-Holland.
De punten over de Pallas kernreactor gaan specifiek over Noord-Holland.
Maar je hebt gelijk dat we ook wat Eerste Kamer puntjes mee hebben gepakt (bvb leenstelsel, we hadden hier ook nog de growshopwet kunnen meepakken).
Anne-Marie zegt
Toch mis ik ouderenbeleid, ideeën omtrent de zorg. Hoe denkt de pp over het basisinkomen? (Erg veel zzp/Mkb)
Grotere en meer inspraak; voor. Maar niet iedereen is zo digitaal begaafd. (Ouderen, lagere sociale klasse).
Matthijs Pontier zegt
De PP is enthousiast over een pilot met het basisinkomen http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/30612_vrij_van_controledrift_bureaucratie_en_armoede_met_een_basisinkomen/
Daarnaast willen we meer dan andere partijen zorgen dat ouderen mobiel blijven, o.a. doordat we liever investeren in goed en goedkoop OV dan in meer asfalt. We vinden het belangrijk dat ouderen niet in een isolement raken.
Omdat niet iedereen even digitaal begaafd is, willen we gebruik maken van zowel online als offline platformen. Offline platforen kunnen niet alleen een meerwaarde bieden voor mensen die wat minder digitaal begaafd zijn, maar ook voor onderwerpen die beter ‘in de echte wereld’ besproken kunnen worden, bijvoorbeeld omdat ze gevoelig liggen. Zie hierover ook” https://decorrespondent.nl/514/Democratische-vernieuwing-het-kan-dus-wel/44287748076-8b91ca40
Zorg vinden wij een belangrijk basisrecht. Vermarkting in de zorg heeft tot perverse prikkels geleid. Zorg is geen markt, maar een recht. Wanneer je zorg nodig hebt, kun je niet spreken van een eerlijk speelveld op een markt, en zorgt vermarkting voor perverse prikkels.
jurrffff zegt
Dit is toch die partij van Dirk de Poot?
Carlos Tyrakis zegt
Natuurlijk staan er dingen bij die mij aanspreken, vooral de verschillen met de partijen vd gevestigde orde (VVD, CDA, PvdA, D66, GL) en de kleine christelijke partijen. Maar in plaats van OVEREENKOMSTEN met de linkse partijen, zie ik vooral verschillen die A) niet altijd gebaseerd zijn op feiten, en B) gezien de tijd waarin we leven en de problemen waar we voor staan zeer onverstandig zijn, dan wel om nadere uitleg vragen. Zeker met betrekking tot de punten waar beweerd wordt dat dmv technologie “vergroening en verduurzaming” bereikt zal worden.
Voor jongeren is dit misschien “hip taalgebruik”, maar om meer volwassenen aan te trekken zou ik het toch wat professioneler neerzetten allemaal, zonder te vervallen in moeilijke Binnenhof-termen.
En als groot voorstander van een onvoorwaardelijk basisinkomen, waarvan ik meen dat de Piratenpartij voor is, zie ik werkelijk niets terug hier, terwijl dat nu juist 1 vd belangrijkste zaken is wat de toekomst betreft.
Roland Louter zegt
Dit verhaal is geschreven ten tijde van de provinciale statenverkiezingen van Noord Holland. Op provinciaal niveau heb je het over andere onderwerpen dan landelijk. Basisinkomen is bijv. iets wat moeilijk op provinciaal niveau te realiseren is als de andere provincies niet meedoen.
Breedveld zegt
Het wordt echt weltijd dat bovenstaande in zijn geheel geupdate wordt want we zitten toch nu in maart 2017. Geen enkele discussie over a.s. verkiezingen.
Jammer is dat de PP geen kans zag op TV zichzelf te profileren.