Stel de rechten van mens, dier en milieu voorop! #StopISDS

De coalitie voor eerlijke handel organiseerde dinsdag 22 januari een manifestatie tegen ISDS en voor een bindend VN-verdrag dat mensenrechten voorop stelt bij internationale handel. Matthijs Pontier hield daar deze speech

Hallo lieve mensen,

Fijn dat jullie er allemaal zijn tijdens deze sneeuw! Ik ben Matthijs Pontier van de Piratenpartij. Wij werken graag samen en hebben veel groene standpunten dus in Waterschap Amstel, Gooi en Vecht doen we dat met De Groenen.

Democratie is echt een kernpunt van de Piratenpartij. Daarom doen verschillende ‘piraten’ nu ook mee binnen de kieslijsten van Code Oranje. Door ISDS wordt deze democratie afgebroken!

Als in een democratisch proces wordt besloten tot wetten, om mens, dier en milieu te beschermen, en een multinational hierdoor misschien toekomstige winst misloopt, dan kan die multinational een overheid voor miljarden aanklagen. Onder dreiging van zo’n gigantische claim, staat een overheid natuurlijk onder gigantische druk, om toch maar in het voordeel van een multinational te beslissen, ten koste van mens, dier en milieu.

Praktisch gezien verdwijnt zo dus onze democratische controle. En kiest een overheid alsnog voor bewoners in plaats van megabedrijven? Dan draaien we met ons belastinggeld alsnog voor de miljardenclaim van die multinational op!

Publieke voorzieningen, zoals waterzuivering en drinkwatervoorziening bleken onder TTIP en CETA te kunnen worden geprivatiseerd. Door ISDS wordt zo’n privatisering praktisch onomkeerbaar. Er zijn in de praktijk ook al verschillende ISDS-zaken tegen overheden gevoerd die privatisering drinkwater wilden herroepen.

In Waterschap Amstel Gooi en Vecht, waar de Piratenpartij samenwerkt met De Groenen, hebben we daarom initiatief genomen voor een motie tegen TTIP, die slaagde. TTIP is nu verslagen, maar ISDS komt steeds weer terug in nieuwe verdragen.

Daarom is het hoog tijd om daar voor eens en altijd een eind aan te maken met een bindend VN-verdrag! Geen VIP-rechten voor multinationals: Kies voor mens, dier en milieu! Teken de petitie hier:

Matthijs Pontier geeft zijn speech
Coalitie tegen ISDS en voor een bindend VN-verdrag dat mensenrechten vooropstelt bij internationale handel

Multinationals touwtrekken met mens, dier en milieu om vrouwe Justitia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.