Matthijs Pontier pleit voor rechtvaardiger kwijtscheldingsbeleid Waterschapsbelastingen

Kandidaat-lijsttrekker Matthijs Pontier heeft in Waterschap Amstel Gooi en Vecht namens de fractie van Piratenpartij Amsterdam​ / De Groenen Amsterdam gepleit voor een rechtvaardiger kwijtscheldingsbeleid en betere informatievoorziening over de mogelijkheden om kwijtschelding van Waterschapsbelasting aan te vragen. Wij willen dat:

  • Iedereen wordt actief geïnformeerd over de mogelijkheid tot kwijtschelding van waterschapsbelasting. Veel mensen leven nu in armoede omdat ze niet goed weten waar ze recht op hebben, en dat moeten we voorkomen. Ook de maatschappelijke dienstverlening moet daarom actiever geïnformeerd worden over de mogelijkheid tot kwijtschelding.
  • Meer met gemeenten samenwerken in Vroeg Eropaf​, waarmee schulden vroeg worden herkend, zodat deze niet verergeren en zodat huisuitzettingen succesvol worden voorkomen. De afweging moet niet enkel gemaakt worden tussen de kosten in geld en tijd en de opbrengsten. Dat schulden niet verergeren en huisuitzettingen worden voorkomen is volgens ons een doel op zich, en ook veruit het zwaarstwegende doel in deze afweging. We zijn immers geen bedrijf, maar volksvertegenwoordigers. We dienen dus te handelen in het belang van de samenleving. En het is in het belang van de samenleving dat mensen hun huis niet worden uitgezet.
  • Kwijtschelding mogelijk maken voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers). Kwijtschelding zou afhankelijk moeten zijn van inkomen en vermogen, ongeacht hoe dit tot stand komt. Zeker in tijd met schijnzelfstandigheid, waar noodgedwongen zzp’ers moeilijk kunnen rondkomen, is dit belangrijk.

We zijn blij dat vrijwel alle fracties het hier volledig mee eens waren en kijken uit naar de stappen van het Dagelijks Bestuur om dit te bewerkstelligen.

Je kunt de inbreng van Matthijs Pontier namens de fractie van Piratenpartij Amsterdam​ / De Groenen Amsterdam​ in Waterschap Amstel, Gooi en Vecht​ hier hier terugkijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.